פחד במה

פחד קהל או פחד במה: לשחק את תפקיד חייך

"כל העולם במה" הוא אחד הציטוטים המפורסמים של וייליאם שייקספיר:

"כל העולם הוא במה,

וכל הגברים והנשים רק שחקנים.

יש להם יציאותיהם וכניסותיהם,

וכל איש בימיו משחק תפקידים רבים…"

לכל אחת ואחד מאיתנו תפקידים רבים במהלך החיים, חלקם אף דורשים מאיתנו להתבטא מול הסובבים אותנו. כולנו שחקנים בהצגת חיינו, וכדאי שכולנו נעלה על ה"במה" ונמצה את הפוטנציאל הגלום בנו. ניצול הכישורים, ביטוי המיומנויות ושיתוף הדעות.

פחד קהל, המוכר בשפה היומיומית כ"פחד במה", מהווה תופעה פסיכולוגית מורכבת המשפיעה על היבטים רבים בחיים המקצועיים. בעידן הנוכחי, כאשר כישורי תקשורת והצגה עצמית הופכים למרכזיים יותר בעולם העבודה, במיוחד בעולם הבינה המלאכותית, חשיבות ההתמודדות עם פחד במה או פחד מדיבור מול קהל עולה משמעותית. במאמר זה אני נוגעת במנגנונים הפסיכולוגיים העומדים בבסיס התופעה, השלכותיה על התפתחות קריירה, ואסטרטגיות התמודדות אפקטיביות.

הבסיס הפיזיולוגי

פחד במה/קהל נטוע במנגנוני הישרדות אבולוציוניים בסיסיים. פחד הוא מנגנון הגנה, מנגנון הישרדות. כאשר אדם הניצב בפני קהל, והמוח מפרש את המצב כאיום פוטנציאלי, כסכנה, אותו אדם יחווה תגובות מיידיות שמטרתן לעזור לו ולהגן עליו מהסכנה. כשאנו מפרשים גורם כל שהוא כסכנה התגובה הפיזיולוגית הנורמלית היא הפעלת מערכת ה"הילחם או ברח". תגובה זו מתבטאת בשינויים פיזיולוגיים כגון דופק מואץ, הזעה מוגברת ושינויים בדפוסי הנשימה. לרוב נחווה עליה ברמות האדרנלין שמטרתו לאפשר לנו לברוח מהסכנה, וייתכן ותהיה עליה ברמת ההורמון קורטיזול, הורמון הלחץ.

יש ביננו שיחוו רעידות בגפיים, או בקול, או שיגידו שמתהפכת להם הבטן. אם יש לך את התחושות הללו – סימן שהגוף שלך מתפקד באופן נורמלי לחלוטין. זו היא החוויה של ההצפה של הגוף בהורמונים הנזכרים לעיל.

ההבנה התיאורטית של מנגנונים אלו מהווה בסיס חשוב כשבאים לבחור דרכי התמודדות והתגברות, עד לתחושת חיזוק הבטחון העצמי.

השלכות על התפתחות קריירה

רגע לפני הקריירה בואו ניזכר בחוויות מבית הספר, היסודי או התיכון – עד כמה הרגשת שם בנוח לדבר מול החבר'ה? האם המורים פרגנו לך על השתתפות בשיעורים או פסלו את דבריך? מניסיוני יש לחוויות הילדות השפעה עמוקה על תחושת הבטחון.

ההשפעה של פחד קהל/ פחד הבמה על התפתחות קריירה יכולה לבוא לידי ביטוי במספר מישורים:

במישור התפקודי, פחד הקהל עלול להוביל להימנעות מהזדמנויות מקצועיות הדורשות הצגה בפני קהל, כגון הובלת פרויקטים, השתתפות בכנסים מקצועיים או קידום יוזמות חדשות בארגון. לעיתים החשש הזה אף יפריע בשל ראיון העבודה. יש לי לקוחות שנמנעו בעבר להשמיע את קולם בישיבות הצוות האורגני, הצוות המוכר וקבוע. הימנעות זו עלולה להגביל את אפשרויות הקידום המקצועי.

במישור הפסיכולוגי, החוויה המתמשכת של חשש או אף חרדה בסיטואציות מקצועיות עלולה לפגוע בתחושת המסוגלות העצמית ובביטחון המקצועי. תחושה מתמשכת זו עלולה להשפיע על הן על איכות הביצועים ועל הנכונות להתמודד עם אתגרים חדשים. ההימנעות הופכת להיות דפוס התנהגות שלעיתים אף מחלחל אל הדור הבא. כבר הגיעו אלי לקוחות כשהמניע היה – "ראיתי שהבת שלי כמוני…".

האם זיהית את עצמך? איזה תפקיד היית רוצה לשחק?

המלצות ארגוניות

ארגונים יכולים לתמוך בעובדים הנמנעים מלהשמיע את קולם במספר דרכים:

  • פיתוח תוכניות הכשרה ייעודיות לשיפור מיומנויות פרזנטציה כמו סדנאות, הרצאות או אימונים אישיים גם לבכירים וגם לעובדים זוטרים
  • יצירת סביבת עבודה ארגונית תומכת המעודדת התנסות הדרגתית, כמו פינת שיתוף קבועה, הזמנה להצגת פרויקטים בפורומים קטנים וכו'.
  • הכוונת מנהלים ליצירת הזדמנויות גם לעובדים המתמודדים עם פחד קהל

גישות התמודדות

היות וישנן רמות שונות של תחושות החל מחשש עד לחרדה ופוביה חשוב לתאר היטב את התחושות והחוויות בפני כל בעלי המקצוע שבוחרים לפנות אליהם לטיפול וחיזוק הבטחון העצמי.

גישת ההתנסות שבה ניתן להשתתף בסדנאות קבוצתיות ובהן לתרגל את הדיבור מול קהל, יכולה לסייע למי שבעיקר חש את הצורך בהתנסות וקבלת "אומץ" לדבר מול קהל.

הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית מתמקדת בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה מעכבים, תוך פיתוח אסטרטגיות התמודדות מעשיות. גישה זו כוללת חשיפה הדרגתית למצבי דיבור בפני קהל ופיתוח טכניקות הרפיה.

ישנן טכנולוגיות חדשניות, כגון שימוש במציאות מדומה, מאפשרות תרגול בסביבה מבוקרת ובטוחה, תוך בניית ביטחון הדרגתי בסיטואציות של דיבור בפני קהל

ישנה שיטת ההחלפה שבה לקוחותי מקבלים מענה מהיר וקצר. בשתים-שלוש פגישות אנחנו מצליחים גם לאתר את השורש, את המקור שהוביל לדפוסי החשיבה המעכבים, להחליף את אותה חוויה מנטרלת בחוויות מחזקות ולקבל במקביל כלים שמאפשרים חיזוק והעצמה הזמינים עבורם בכל מקום ובכל זמן.

 סיכום

פחד קהל או פחד במה מהווה אתגר משמעותי למי שחווה אותו בהתקדמות בעולם העבודה המודרני, אך ניתנת להתמודדות אפקטיבית באמצעות הבנה מעמיקה של התופעה ושימוש בכלים מתאימים. פחד הבמה אינו גזירת גורל אלא אתגר ששילוב של קבלת אחריות אישית להתמודדות וקבלת עזרה מקצועית יחד עם תמיכה ארגונית יכול להוביל לשיפור משמעותי ביכולת ההתמודדות עם מצבי דיבור בפני קהל. הערך המוסף של חיזוק הבטחון העצמי יהיה קידום ההתפתחות המקצועית שלך. סוף סוף תהיה לך את האפשרות לשחק את תפקיד חייך.

 

אולי יעניין אתכם

דילוג לתוכן